k podávání:
(* PL - polévková lžíce)
Jedna z mnoha variant přípravy čočky na husto (nebo také na kyselo) s čerstvým chlebem, klobásou a kyselým okurkem.
Příprava: 10 min
Doba vaření: 25 min
Počet porcí: 4
Čočku propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme tři hodiny nabobtnat. Vodu slejeme, vlejeme novou a čočku vaříme 20 minut do změknutí.
Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a až se čočka vaří deset minut, dáme ji smažit na sádlo. Až cibule zhnědne, přidáme mouku, zasmažíme a zalijeme vodou s čočkou. Pokud je směs příliš hustá, přidáme vodu. Pokud příliš řidká, přidáme nově připravenou zásmažku bez cibule. Dochutíme solí, octem a povaříme.
Čočku na kyselo (nebo na husto) podáváme s osmaženou klobásou nebo natvrdo vařeným vejcem, okurkem a čerstým chlebem.
Čočku můžeme před vařením nechat nabobtnat na tři hodiny ve vodě, ideálně přes noc. Zbavíme se tak oligosacharidů, které naše tělo nedokáže strávit (zde vzniká nepříjemné nadýmání).
Solíme až nakonec.
Poctivá rajská omáčka s vařeným hovězím masem či masouvými koulemi, s nadýchaným knedlíkem.
Doba přípravy: 0 min
Doba vaření: 0 min
Červené nebo bílé zelí vhodné jako příloha k masu či k bramborákům.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 0 min
Inspirováno zdravou výživou. Cuketové smažené placky s parmezánem, česnekem a výživnou, lehce dostupnou quinoou.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 10 min
Zkuste obalit svůj řízek v kukuřičných lupíncích místo ve strouhance a bramborovou kaši nahraďte brambory pečenými s jogurtem.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 30 min
Kvalitní těstoviny s omáčkou z rajčat, česneku a červeného vína, které podtrhává chuť celého jídla.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 40 min
Domácí sekaná z mletého hovězího a vepřového masa s kořenovou zeleninou a ostrou klobásou.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 1 hod 10 min
Polévka ze zeleniny a kuřecích jater. Není zahuštěná, je dietní a lehce stravitelná.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 35 min
Nízkokalorické, vegetariánské jídlo, s rozinkami, pečenou dýní, s čerstvým baby špenátem a slaným sýrem.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 40 min