115g másla
na náplň
250g cukety
na dokončení
115g másla
(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)
Pečený koláč z máslového těsta, s kousky cukety obalené ve skořici a sladkém cukru, s drobenkou z ovesných vloček.
Příprava: 25 min
Doba vaření: 50 min
Počet porcí: 9-16 kousků
Zapékací mísu o rozměrech 23x23 centimetrů vyložte alobalem a vystříkejte olejem ve spreji nebo lehce vymažte máslem. Nemáte-li mísu o takových rozměrech, vytvarujte si dva rohy z alobalu, které těsto zachytí na větší míse. Troubu rozehřejte na 175°C.
Nejprve si připravte základní těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Máslo (ledové z lednice, ne pokojové teploty) nakrájejte na kostky. Polovinu přidejte k mouce a ručním mixérem nebo v robotu s lopatkovým nástavcem krátce a rychle částečně promíchejte. Pak přidejte druhou polovinu másla a na nejvyšší rychlost nechte směs spojit tak, že Vám vzikne drobenka. Tu vysypte na pracovní plochu, prohněťte aby se ingredience spojily a toto těsto rozprostřete na připravený alobal v jedné kompaktní vrstvě. Pečte ve vyhřáté troubě 15 minut.
Mezitím, co se těsto peče, připravte náplň. Cuketu oloupejte na nakrájejte na asi 1 centimetr velké kostičky. V hrnci rozpustěte máslo, přidejte cuketu, cukr a skořici a promíchejte. Vařte 4-5 minut, často míchejte. Dejte bokem a připravte si ovesnou drobenku.
V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem, aby bylo krásně nadýchané. Za stálého, ale pomalého míchání přidejte mouku, skořici, ovesné vločky a špetku soli. Vznikne Vám ne zcela kompaktní těsto.
Pokud cuketa pustila v hrnci vodu, slejte ji přes síto nebo osušte. Cuketové kousky rozmistěte v jedné vrstvě na upečené těsto a navrch rozdrobte ovesnou drobenku. Pečte dalších 25-30 minut. Před porcováním nechte cuketový koláč kompletně zchládnout.
Cuketový poláč můžete podávat pokapaný tekutým karamelem s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Cuketový koláč skladujte v lednici v neprodyšné nádobě až 3 dny nebo v mrazáku až 1 měsíc.
Inspirováno zdravou výživou. Cuketové smažené placky s parmezánem, česnekem a výživnou, lehce dostupnou quinoou.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 10 min
Itálie - vyvážené jídlo podobné našim zapékaným těstovinám. S extra zeleninou, klobásou a hlavně s extra chutí.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 60 min
Tradiční česká šťavnatá pečená kachna s křupavou kůžičkou, s červeným zelím a variací knedlíků.
Doba přípravy: 0 min
Doba vaření: 0 min
Chuť jahod a špenátu doplňuje další vhodně zvolená zelenina a křupavá slanina, přelitá bazalkovo-hořčičnou zálivkou.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 0 min
Recept na kuřecí spodní stehna rozmarýnem, balená ve slanině a pečená s brambory a větvičkou cherry rajčat.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 60 min
Jemná a výborná rybí pomazánka, kterou můžete servírovat jak při posezení s přáteli, tak na večeři.
Doba přípravy: 25 min
Doba vaření: 0 min
Zbyla Vám sekaná od oběda a nevíte co s ní? Vyzkoušeje ji s plátky toastového chleba, slaninou a volským okem.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 0 min
Tatarák trochu jinak - s nakládanou okurkou a kapary, jemně pikantní díky kapkám tabasca, zdobený křepelčím vejcem.
Doba přípravy: 1 hod 15 min
Doba vaření: 0 min