(* PL - polévková lžíce)
Itálie - pravé italské krémové rizotto se sušenými houbami a kousky dýně, zjemněné máslem a sypané parmezánem.
Příprava: 25 min
Doba vaření: 45 min
Počet porcí: 4
V hrnci rozpalte olej na střední teplotu. Přidejte oloupanou a najemno pokrájenou cibulku a smažte asi 5 minut doměkka. Přidejte dýni a smažte dalších 6-8 minut. Často míchejte. Pak přisypte rýži a důkladně promíchejte. Pokud používáte víno, přidejte ho teď a opět promíchejte.
Do hrnce k rýži nalijte 750 mililitrů vývaru, přisypte houby a vložte stonek rozmarýnu. Zamíchejte a uvaďte k varu. Pak snižte teplotu, aby vývar jen vřel a nevařil naprudko. Až se vývar vyvaří, přidávejte po naběračkách další. Před přidáním další naběračky vývaru nechte tu předchozí vyvařit a často míchejte.
Až je rýže měkká (nemusíte spotřebovat všechen vývar nebo Vám může naopak trochu chybět), asi za 18 minut, přidejte máslo a polovinu parmezánu. Osolte, opepřete, promíchejte a rizotto servírujte posypané zbylým parmezánem.
Křupavé toasty s ementálem a vepřovou šunkou doplněné o čerstvý špenát a hořčici.
Doba přípravy: 25 min
Doba vaření: 30 min
Fazolová polévka se španělskou klobásou chorizo s bylinkami a zakysanou smetanou, která se přidává do talíře.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 1 hod 30 min
Čočka s výrazným dresinkem a s koprem, s uzeným lososem a vařeným vejcem. Vhodné jako předkrm nebo jako lehká večeře.
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 30 min
Pečená vepřová panenka s česnekem a parmskou šunkou, podávaná s brambory pečenými ve slupce se zakysanou smetanou.
Doba přípravy: 0 min
Doba vaření: 0 min
Čína - kuřecí maso marinované v omáčce s česnekem a zázvorem, smažené se zeleninou a houbami, podávané na dušené rýži.
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Doba vaření: 20 min
Velká Británie - sendvič z bílého chleba plněný směsí z vajec, majonézy a řeřichy je oblíbenou pochoutkou nejen v Británii.
Doba přípravy: 25 min
Doba vaření: 0 min
Bramborová polévka zahuštěná celozrnnou moukou, s kořenovou zeleninou, lesními houbami a bylinkami.
Doba přípravy: 25 min
Doba vaření: 45 min
Pákistán - dokonalá harmonie koření doplňuje chuť skopového masa pozvolna vařeném v jogurtové omáčce.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 4 hod 25 min