(* PL - polévková lžíce)
Filipíny - tradičně pikantní kousky kuřete dušené v octu a sójové omáčce, podávané s bílou vařenou rýží a s limetkou.
Příprava: 3 hod
Doba vaření: 60 min
Počet porcí: 4
Kuře nastříhejte nůžkami na maso na cca 12 kousků. V plytké nádobě smíchejte ocet, sójovou omáčkou, oloupaný a přepůlený česnek, chilli a bobkové listy. Přisypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte kuřecí kousky, smíchejte a dejte do lednice na dvě hodiny marinovat. Po hodině maso otočte.
Maso i s marinádou přemistěte do hrnce a přidejte kuřecí vývar. Promíchejte, uveďte k varu a na mírné teplotě vařte 45-50 minut. Kuře každých dvacet minut otočte. Maso z omáčky vyjměte a udržujte teplé, například mezi dvě mi talíři nebo v hrnci s poklicí.
Z omáčky vyhoďte česnek a bobkový list. Vmíchejte arrowroot rozmíchaný v 50ml vody a limetkovou šťávu. Vařte 7 minut za občasného míchání. Dochuťte solí a pepřem.
Kuře Adobo servírujte s bílou rýží, přelité omáčkou a s měsíčkem limetky.
I když nemáte rádi ostrá jídla, tohle si výjimečně přikořeňte tak, jak to rádi dělají Filipínci a lidé po celé Asii.
Místo celého kuřete takto upravte i kuřecí spodní stehna.
Pokrm můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Arrowroot je zdravé zahušťovadlo, které je běžně k sehnání v obchodech se zdravou výživou nebo v e-shopech v podobě bílého prášku.
Jednoduchý recept inspirovaný asijskou kuchyní. Maso se dusí v ananasové omáčce, je šťavnaté a samo odpadá od kosti.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 2 hod 35 min
Omáčka s vepřovým masem, ozvláštněná strouhanou kyselou okurkou, částečně připomíná český hovězí guláš.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 1 hod 15 min
Asie - kousky kuřecího masa marinované v teriyaki omáčce podávané s dipem ze sladké chilli omáčky s jarní cibulkou a limetkou.
Doba přípravy: 25 min
Doba vaření: 15 min
Pečená mrkev dodá polévce krásnou barvu a přidá lehce sladkou chuť. Koření podtrhává chuť zeleniny, aniž by ji přemohlo.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 1 hod 20 min
Bylinkový pstruh pečený s citronem ve slanině, podávaný s výraznými jogurtovými fazolkami a s máslovými žampiony.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 20 min
Sladké hrušky vařené v sirupu s kořením a zázvorem máčené v čokoládě. Nejlepší jsou podávané s kopečkem zmrzliny.
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 30 min
Svíčková na smetaně, je omáčka se zeleninovým základem podávaná s nejlepším hovězím masem a nadýchaným knedlíkem.
Doba přípravy: 45 min
Doba vaření: 3 hod 20 min
Čína - směs koření lze bez problému namíchat i v domácích českých podmínkách.
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 0 min