(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)
Chutná, lehce pikantní směs plná železa s nízkým obsahem tuku. Polévka je hotová za půl hodiny nebo ji vařte v pomalém hrnci.
Příprava: 10 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 4
Mrkev oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Chilli papričky rozdrďte nožem a spolu s kmínem je na sucho osmažte v hrnci, dokud nezačnou poskakovat po dně a vonět. Lžící pak polovinu dejte bokem, těmi budete polévku zdobit.
Ke zbylému koření v hrnci přilejte olej, přidejte mrkev a čočku, zeleninový vývar a mléko a vařte do měkka, asi 25 minut. Ponorným mixérem polévku do hladka rozmixujte (pokud preferujete kousky čočky a mrkve v polévce, rozmixujte jen část) a dochuťte solí.
Polévku podávejte se lžící jogurtu, posypané kmínem a chilli.
Chcete-li použít pomalý hrnec, dejte do něj polovinu kmínu a chilli, olej, mrkev, čočku a 700ml zeleninového vývaru. Vařte přikryté na vysokou teplotu 3 hodiny. Přimíchejte mléko a polévku rozmixujte. Na pánvičce na sucho opražte kmín a chilli dokud nezavoní. Polévku podávejte se lžící jogurtu posypanou kořením.
Pro polévku bez laktózy polotučné mléko nahraďte kokosovým mlékem.
Máte rádi marockou kuchyni? Kmín a chilli nahraďte lžičkou pasty harissa. Ke konci vaření můžete přidat i na kousky nakrájené kuřecí maso.
doporučená příloha: indický kynutý chléb naan (recept ZDE)
Bylinkový pstruh pečený s citronem ve slanině, podávaný s výraznými jogurtovými fazolkami a s máslovými žampiony.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 20 min
Kuskus se sekanými bylinkami a semínky z granátového jablka s jednoduchými bylinkovými plátky z kuřecího masa.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 10 min
USA - domácí hamburger z mletého hovězího masa s křupavou slaninou, vláčným lilkem a avokádem s česnekovým dipem.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 45 min
Itálie - pravé italské krémové rizotto se sušenými houbami a kousky dýně, zjemněné máslem a sypané parmezánem.
Doba přípravy: 25 min
Doba vaření: 45 min
Pomazánka z bílých fazolí se sušenými rajčaty a česnekem podávaná na topinkách.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 0 min
Dietní a rychlé těstoviny s bylinkovou omáčkou, s jogurtem a jarní cibulkou.
Doba přípravy: 5 min
Doba vaření: 15 min
Kořeněné křepelky přelité máslovou glazurou z kuřecího vývaru. Pro zpestření nedělního oběda nebo k posezení s přáteli.
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 25 min
Vepřový guláš netradičně pečený v troubě na cibulce, červeném víně a koření s lesními houbami, čerstvými či mraženými.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 2 hod 30 min