(* PL - polévková lžíce)
Omáčka na těstoviny z čerstvých loupaných rajčat, dušená na směsi čerstvých bylinek, česneku a bílém víně.
Příprava: 20 min
Doba vaření: 25 min
Počet porcí: 2
Houby nakrájejte a půl hodiny vařte. Používáte-li žampiony, osmažte je na lžíci oleje nebo másla. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Rajčata oloupejte (pokud nevíte jak na to, postup nelzenete v tipech) a nakrájejte na kostičky.
Cibuli osmažte na oleji dokud nezačne zlátnout, asi 6 minut. Poté přidejte česnek a smažte další minutu. Pak přidejte okapané houby, nakrájená rajčata, osolte a opepřete, minutku zasmažte a podlijte bílým vínem. Nechte směs povařit 2 minuty. Přidejte čerstvé bylinky (nezapomeňte je před podáváním vytáhnout), promíchejte a přiklopte. Nechte dusit 10-15 minut, občas promíchejte.
doporučená příloha: těstoviny
Jak oloupat rajčata:
- rajčata omyjte a nahoře i vespodu nařízněte do kříže
- dejte je do hrnce a přelijte vařící vodou tak, aby byla rajčata ponořená
- nechte odstát minutu až dvě a poté je ihned dejte do ledové vody zchladit
- slupku oloupejte, půjde to samo
Grilovaná kulatá cuketa na špejlích v klasické marinádě.
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 10 min
Filipíny - tradičně pikantní kousky kuřete dušené v octu a sójové omáčce, podávané s bílou vařenou rýží a s limetkou.
Doba přípravy: 3 hod
Doba vaření: 60 min
Itálie - ve své zemi je tahle hustá zeleninová polévka pevně zakořeněné, oblíbené jídlo. Zde vařená s fazolemi a těstovinou.
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 35 min
USA - chili con carne je chlouba Texasu. Hovězí maso se pomalu dusí v pálivé omáčce z rajčat a piva s černými fazolemi.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 5 hod 20 min
Masové kuličky se strouhanou cuketou a bylinkami pečené v troubě, v domácí omáčce z čerstvých rajčat s těstovinami.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 1 hod 20 min
Mexiko - tortily plněné strouhaným sýrem, rýží, rozmačkanými fazolemi a kuřecím masem, podávané s dipem z avokáda.
Doba přípravy: 40 min
Doba vaření: 30 min
Chutná a výrazná hovězí roštěná, dušená na plnotučné hořčici, s dozlatova smaženou cibulkou.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 30 min
Oblíbená chutná česká polévka z brambor a kořenové zeleniny, zbarvená do hněda od voňavých sušených hub.
Doba přípravy: 15 min
Doba vaření: 50 min